VÄLJ SPRÅK:

Möt våra lejon: Doug G.

Chief Trust Officer på Lionbridge

I det här avsnittet av serien Möt våra lejon reser vi till bergen i Utah i USA, och träffar Doug G. som är Chief Trust Officer på Lionbridge. Allt från att säkerställa sekretessen och säkerheten för våra kunders data, till att främja arbetsmoralen och uppdatera våra system ingår i Dougs arbete för att se till att utvecklingen av Lionbridges säkerhetsarbete aldrig stannar av. När han inte jagar hot eller coachar sina kollegor gillar Doug att dyka, utforska grottor och sköta om sin ranch.  

Berätta lite om din roll på Lionbridge. 

Som Chief Trust Officer på Lionbridge är jag ytterst ansvarig för fyra saker: säkerhet, integritet, motståndskraft och kvalitet. När kunderna anförtror oss sin information måste vi se till att den är säker, att vi bara använder den på de sätt det var tänkt, att vi kan fortsätta bedriva vår verksamhet även i utmanande situationer och att vi levererar hög kvalitet.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig? 

Säkerheten måste upprätthållas dygnet runt, så det är viktigt att jag alltid har fingret på företagets puls. Vi har lejon i många tidszoner, så jag börjar dagen med att kolla om något har dykt upp medan jag sov. När jag har koll på läget brukar jag kasta mig in i möten på en gång. Jag lägger en stor del av min tid på att stämma av projekt och lösa problem, men jag försöker se till att jag kommunicerar med alla i mitt team, IT-personalen och andra kollegor för att hålla mig uppdaterad om vad som händer i cybersäkerhetsvärlden. Att se till alla håller kontakten och blir informerade är en avgörande framgångsfaktor för oss.

När jag har en stund över brukar jag gå på hotjakt i våra system och se till att jag har koll på den allra senaste utvecklingen inom cybersäkerhet. Det är alltid bra att veta vart branschen är på väg och var vi står just nu.  

Vad gillar du mest med din roll?

Jag uppskattar den mänskliga aspekten mest av allt. Jag har jobbat med integritet och säkerhet i många år, men begreppet förtroende har förändrats sedan jag började.

Förtroende är något som man vinner genom att främja en viss typ av beteende bland människorna i organisationen. Man kan inte tvinga någon att känna sig säker, man kan bara ge dem rätt förutsättningar. Man måste förändra medarbetarnas perspektiv och uppmuntra dem att agera på ett sätt som inger förtroende.

Jag gillar att leda människor och hjälpa dem att förstå varför de gör som de gör. Jag är ju ingenjör i grunden, så det är väldigt givande att vägleda människor genom en förtroendeprocess och förklara hur deras handlingar påverkar kunden på alla plan.

Hur har Lionbridge utvecklats sedan du började jobba här och hur ser du på framtiden? 

 I januari är det fem år sedan jag började jobba på företaget. Jag var Lionbridges första säkerhetschef någonsin, så jag har haft nöjet att få se företaget mogna. När jag började fanns vissa säkerhetsrutiner på plats, men med åren har vi utvecklats till en mycket säkrare organisation utan att bli en krångligare arbetsplats.

Vi har helt förändrat hur våra medarbetare på Lionbridge ser på förtroende och hur de utför sitt dagliga arbete. Vi har gått från att göra minsta möjliga till att vara ett företag som visar vägen för branschen. Våra säkerhetsåtgärder är robusta, toppmoderna och internationellt erkända. Vi har dessutom sett samma utveckling på andra avdelningar som IT och drift.

Ledningsteamet har verkligen gjort allt för att sätta människan i centrum och förenkla saker. Hela Lionbridge genomsyras av principen om att kunden kommer först och det känns väldigt bra att arbeta på ett företag där alla drar åt samma håll.

Doug under en grottdykningsexpedition

Vad har fått dig att stanna så länge på Lionbridge?

Jag har alltid jobbat med IT. Jag började min karriär hos säkerhetsleverantörer när branschen var ny. Där jag lärde mig hur det är att marknadsföra och sälja säkerhetsteknik. Det ledde till att jag sedan blev konsult hos EMC Corporation, följt av att jag sadlade om till att börja försvara företag och arbeta med företagssäkerhet. Sedan dess har jag haft ett drygt dussin säkerhetstjänster. Utveckling är något som driver mig, så tidigare inriktade jag mig på att hitta företag med låg säkerhet, bygga upp dem, för att sedan gå vidare och börja om.

Men sedan jag kom till Lionbridge känner jag att jag äntligen har hittat en organisation som är beredd att fortsätta omvandlas – att ständigt förnyas och utvecklas. Man blir aldrig ”färdig” med sin utveckling. Dessutom gillar jag verkligen mina kollegor. Jag har en fin relation med ledningsgruppen och känner mig uppskattad här.

Vad gillar du mest med branschen du arbetar i?

För mig finns det två huvudsakliga saker, den ena har med jobbets säkerhetsaspekt att göra och den andra med lokaliseringen.

När det gäller säkerhet håller vi verkligen på att förändra teknikbranschens dynamik i grunden. Traditionella säkerhetsmetoder med omständliga kontroller fungerar inte längre. I stället går vi över till att fokusera på samarbetsbaserade förtroendemodeller, där vi låter människan bli en del av lösningen. Hindren har röjts undan och vi tvingas inte längre gå en viss utstakad väg. På så vis har integritet och säkerhet blivit en social fråga. Vi förändrar sättet som vi ser på teknik, försöker förutse hur folk kommer använda den och uppmuntrar till nya tankegångar.

Ur lokaliseringsperspektivet älskar jag mångfalden. Vi är en samling helt olika människor från vitt skilda delar av värden som tillsammans erbjuder lösningar till våra kunder. Jag älskar att människan utgör företagets kärna. Vi behöver bra medarbetare för att få företaget att fungera – och det har vi också.

Vilken är ditt teams mest intressanta möjlighet i år?

Tekniken förändras i raketfart, men det gör även hoten vi ser i säkerhetssektorn. Skurkarna blir allt skarpare, använder ny teknik och utnyttjar framstegen inom AI. Samtidigt drar även vi nytta av AI och LLM, och utforskar hur vi kan ta till vara på möjligheterna som tekniken skapar på bästa sätt.

Vi befinner oss i en kapprustning med skurkarna. Vi försöker hela tiden förutse deras nästa drag, ligga steget före och vidta åtgärder. Utmaningen har bestått av att hålla jämna steg i den kampen, medan man dras i olika riktningar och lär sig nya saker varje dag på jobbet. Det är fortfarande både intressant och engagerande.

Var bor du och vad tycker du mest om med att bo där?

Jag bor i en liten stad som heter Morgan som ligger undangömd i bergen i Utah i USA. Det finns inte ett enda trafikljus i hela countyt. Det är en plats där jag slipper stadens buller och kan njuta av cowboylivet som jag älskar. Jag har åsnor, hästar, getter, höns, hundar och katter på ranchen. Det är sådant man inte kan ha någon annanstans än härute.

Doug till häst

Vad tycker du om att göra på fritiden?

Jag är dykarfantast och gillar framför allt djuphavsdykning. Jag älskar att utforska grottor, skeppsvrak och trånga utrymmen. Jag är faktiskt precis hemkommen från en dykresa till Marshallöarna, där jag undersökte artilleripjäser som sjunkit till närmare 60 meters djup. Sedan jag flyttade till Utah har jag också börjat tävla i en gren inom westernridning som heter reining.

Vilket är det bästa rådet du har fått i din karriär?

Det är enkelt: Sluta aldrig lära dig nya saker. Ta varje chans att lära dig av andra. Inte bara av dina chefer, utan även kollegor, underordnade och, ja, vem som helst. Var öppen för ny kunskap, för alla vet något som du inte vet.

linkedin sharing button

FÖRFATTARE
Lionbridge
  • #technology
  • #blog_posts
  • #translation_localization